Производители от Балкана

Мандра Свети Илия

Мандра Свети Илия

Продукти на мандра Свети Илия

Свети Илия е познат като старозаветен пророк и християнски светец. Името на светеца е дадено на връх до с. Падина, общ. Ардино, обл. Кърджали, Западни Родопи. Върхът вдъхновява малка семейна мандра със същото име: „Свети Илия“. На площ от един декар от години те произвеждат кашкавал, сирене, кисело мляко и масло с отличаващи се качества.

Суровото мляко се изкупува по стара и утвърдена традиция в приемателни пунктове от села в Смолянска, Кърджалийски и Хасковска области. Райони, удостоверени като екологично чисти и с наличие на чистокръвни планински породи животни.

Мандра „Св. Илия“ е с признат дългогодишен опит в не само в изкупуването, но и транспортирането, преработката и реализацията на мляко и млечни продукти на българския пазар.  Убедете се сами като опитате техните кашкавал, сирене, кисело мляко и масло.


Мобилно приложение храни дистанционно крави с прясна трева

27.01.2017

Уникално мобилно приложение е в състояние да контролира всяка стъпка в производството на мляко. Иновацията бе представена по време на Международната зелена седмица в Берлин, пише Дарик.  

Заслужават ли биопродуктите високата си цена?

23.01.2017

Качеството на биохраните често идва на своята високата цена. Десетки примери показват продукти, основно месни, с двойни и тройни надценки.

Био охладено свинско месо, продавано в една от столичните търговски вериги, струва 284 лв за килограм. Така излиза, че прасе 100 кг струва колкото килограм и 200 грама био свинско месо, или 6 пържоли.

Фермери в мола

13.01.2017

Твърде много Е-та, дълги срокове на годност, съмнения за ползването на хормони на растежа, ГМО и т.н. Списъкът с притесненията, често основателни, за качеството на храните расте, а производителите казват, че темата с недоверието започва да влияе пряко и върху покупките в цели сегменти.

Кое е най-доброто сирене в света

13.01.2017

Как си представяте най-доброто сирене в света? Вероятно първото нещо, което ви идва наум, е кремообразно сирене с трудно за произнасяне име от Франция. Но се оказва, че най-доброто сирене в света всъщност идва от Уисконсин, САЩ, пише Independent.

Това е Roth Grand Cru Surchoix, което неотдавна спечели световното първенство за сирена през 2016 г. Така за първи път сирене от САЩ печели наградата от 1988 г. насам. Съдиите му присъдиха 98.8 точки при максимални 100 и го определиха като „съвършено“.

Устойчиво животновъдство ще е теме на Националния животновъден форум в Сливен

27.12.2016

Устойчивото и печелившо животновъдство ще бъде тема на Националния животновъден форум през януари 2017 в Сливен. Това съобщиха от българо-германската компания HL-TopMix, която е организатор на събитието, заедно с Центъра за аграрно развитие към Асоциацията на българските села. Форумът ще се проведе на 25 януари 2017 г. в Сливен, хотел „Национал Палас“.

Каталог

13.12.2016

ИСТИНСКА И ВКУСНА ХРАНА ОТ БАЛКАНА

Тенденциите на световния пазар на храни: био, локално, прясно

07.12.2016

Търсенето на био, локално, прясно, готвенето вкъщи, супермаркетът, който се превръща в ресторант, и етническият пазар. Това са основните динамики на световния пазар на храни. Добрата новина е, че повечето основни тенденции се развиват доста успешно и в България. Това стана ясно от презентацията на международния ритейл консултант Иво Петров на годишната конференция Retail in Detail, организирана от сп. „Регал“ и GfK.

Какви са правилата при екологичното земеделие?

04.12.2016

Самата идея за екологично земеделие се е появила още през 80-те години на миналия век. Проведени изследвания доказали зависимостта между хранителните продукти и начина на тяхното производство. Открито било, че част от субстанциите, които са вредни за здравето и водят до ракови образования се използват в хранителната промишленост. Пример за това са пестицидите, които се пренасят и в продуктите.  

Сирена за здраве и дълголетие, оставете талията!

01.12.2016

Любителите на високомаслените сирена като бри и чедър със сигурност ще се зарадват да научат, че предпочитаният им продукт не е „убиец на талията“, а в действителност може да им осигури здраве и дълголетие, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от датско проучване.

Грижите за животните са въпрос на мениджмънт

29.11.2016

Хейку Корнарес е експерт по технология на фуражите, консултант по хранене на едри преживни животни. Като мениджър в една от големите компании в Германия Хейку Корнарес отговаря за развитието и иновациите по отглеждане и управление на стадата.

Новини

Нов пътеводител разказва за непознатите природни богатства на Западна Стара планина 30.10.2017

Заповядайте на българо-швейцарски ден на рaклета на Фестивала „От нашата ферма – с любов за вас!“ 16.10.2017

Заповядайте на връчването на Годишните награди за опазване на биоразнообразието 2017 13.09.2017

Официално откриване на Седмичния фестивал „От нашата ферма – с любов за Вас“ 03.07.2017

МИСИЯ: ЧИСТА ХРАНА, ЧЕСТЕН ПОМИНЪК – финалното събитие на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“ 28.06.2017

Излезе второто допълнено издание на ръководството за определяне и ефективно управление на тревни местообитания 26.06.2017

На Еньов ден – повече за Балкана и хората, птиците и скалите и удоволствието да бъдеш сред природата 26.06.2017

Седмичен фестивал „От нашата ферма- с любов за Вас“ 22.06.2017

Турлашки фолклорен фестивал в с. Чупрене 12.06.2017

Видин отбеляза за пръв път Ден на виното на река Дунав 29.05.2017