Ферма „Под Балкана“

Регион: с. Васил Левски, Карловско
Произвеждат: Кисело мляко и сирене от биволско, краве, овче и козе мляко. Биволска мътеница, кефир, масло и извара.

ЗА КОНТАКТИ:

с. Васил Левски, Карловско.
Телефон: 089 844 8813

Демонстрационният център е отворен седем дни в седмицата от 9 до 17 часа.
Ферма „Под Балкана“ произвежда кисело мляко и сирене от редки български породи, отглеждани свободно по пасищата на централна Стара планина. Фермата има регистрация по Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните за директни продажби.

Никола Кулов, потомствен каракачанин и жена му – Таня имат 500 каракачански овце и 150 биволи Българска Мурра.

През късната есен, цялата зима до ранна пролет каракачанските овце на Кулови пасат в Подбалкана и полите на Средна гора, а през лятото и ранната топла есен те са в пасищния район «Равнец» на Национален парк «Централен Балкан». През целия пасищен сезон биволите та фермата „Под Балкана“ намират своята храна и прохлада  около реките Бяла река и Неволя.

Уникалният вкус на сиренето и киселото мляко на фермата „Под Балкана“ се дължи на съчетанието от порода, почви, въздух, свободно пасищно отглеждане в Балкана, както  и на традиционната българска рецепта на производство и зреене – само със сирищна мая и млечнокисели бактерии.

От юни 2015 година във фермата действа Демонстрационен център за преработка на мляко от редки породи животни. Седем дни в седмицата от 9 до 17 часа всеки посетител може да види как се правят овче, биволско и козе сирене и мляко, да опита и да си купи (за фермерски туризъм семеен и групов – заявка на тел: 0898448813).

Продуките на ферма „Под Балкана“ можете да купите oт:

– Производство, Демо център и магазин – с. Васил Левски,общ.Карлово, обл. Пловдив,на подбалканския път София – Бургас.

– Фирмен магазин – гр. Пловдив, ж.к.“Кючук Париж“, ул “ Порт Артур“ №10 (вход откъм бул. „Никола Вапцаров“ посока коматевски възел, предпоследната кооперация)

– гр. София, Фермерски Фест всяка сряда от 10:30 ч. до 17:30 ч. пред МЗХГ, ул „Хр. Ботев“ 55.

ПРОДУКТИ

Кисело мляко и сирене от биволско, краве, овче и козе мляко. Биволска мътеница, кефир, масло и извара.

Българска Мурра е единствената порода биволи, разпространена в България. Създадена е чрез кръстосване на местен Средиземноморски тип бивол с породата индийска Мурра. Официално е призната в България през 2002 г. след  70-годишна селекционна дейност. Средната млечност във ферма „Под Балкана“ е 2 500 кг. мляко от биволица за един доилен период. Млякото на биволите Българска Мурра е с високо съдържание на ценни хранителни вещества. Мазнините варират между 7 и 9 %, белтъчините – от 3.5 до 4.2 %. Високо е съдържанието на витамини, особено на А, С, Е, D.  Биволското мляко е ценно и с много доброто съотношение между омега 6 и омега 3 мастни киселини. 

Прясно и зряло сирене от Каракачанска овца на ферма „Под Балкана“
Кисело мляко от Каракачанска овца на ферма „Под Балкана“
За един доилен сезон Каракачанската дава около 45 литра мляко: малко количество, но с отлично качество. В млякото на каракачанските овце, които разнообразни треви и билки, има много полезни витамини, минерали и микроелементи. Доказано е, че млякото на овцете, отглеждани пасищно съдържа повече витамини, съотношението на омега 6 и омега 3 мастни киселини е много благоприятно.
Каракачанската овца е една от най-старите породи в Европа: пряк наследник на дивия муфлон; отлично пригодена към откритото пасищно отглеждане; с невероятна издръжливост; нова е най-дребната порода овце в България. Това е овцата на каракачаните, които в продължение на векове са я отглеждали по номадски начин по нашите земи и чак до Беломорието. 

Новини

Нов пътеводител разказва за непознатите природни богатства на Западна Стара планина 30.10.2017

Заповядайте на българо-швейцарски ден на рaклета на Фестивала „От нашата ферма – с любов за вас!“ 16.10.2017

Заповядайте на връчването на Годишните награди за опазване на биоразнообразието 2017 13.09.2017

Официално откриване на Седмичния фестивал „От нашата ферма – с любов за Вас“ 03.07.2017

МИСИЯ: ЧИСТА ХРАНА, ЧЕСТЕН ПОМИНЪК – финалното събитие на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“ 28.06.2017

Излезе второто допълнено издание на ръководството за определяне и ефективно управление на тревни местообитания 26.06.2017

На Еньов ден – повече за Балкана и хората, птиците и скалите и удоволствието да бъдеш сред природата 26.06.2017

Седмичен фестивал „От нашата ферма- с любов за Вас“ 22.06.2017

Турлашки фолклорен фестивал в с. Чупрене 12.06.2017

Видин отбеляза за пръв път Ден на виното на река Дунав 29.05.2017