Актуално

Заповядайте на българо-швейцарски ден на рaклета на Фестивала „От нашата ферма – с любов за вас!“

16.10.2017

На 18 октомври, сряда, пред Министерството на земеделието, храните и горите Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ ще представи сирене тип раклет, направено от българско мляко по швейцарска рецепта.

През юли швейцарският фермер Йоаким Аншо направи сирене тип раклет с българско мляко в две български ферми – в Западна и Централна Стара планина. Това бе също така обучение за български фермери, организирано в рамките на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“. Раклетът зрее три месеца и вече е време за дегустация. Йоаким обучи няколко фермери да правят и меко сирене от алпийски тип, което се превърна в хит на Фестивала и вече има редовни купувачи.

Основните дегустации са по традиция на два пъти през деня: от 12 до 13 часа и от 17 до 18 часа в Демонстрационната шатра.

Повече информация за Деня на раклета на Фестивала може да намерите на сайта на „Произведено във фермата“.

На Фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ има богато разнообразие автентични фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната. Много от продуктите са биологични.  Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на Министерството на земеделието, храните и горите, а много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от Българо-швейцарската програма за  сътрудничество.

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10,30 до 18,30 часа пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите (бул. „Христо Ботев“ 55). Организатор е Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА в рамките на проект „Седмичен фестивал „От нашата ферма- с любов за Вас“, който фондацията изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство с Българско дружество за защита на птиците и район „Средец” на Столична община.