Актуално

Видин отбеляза за пръв път Ден на виното на река Дунав

29.05.2017

На 26 май 2017 г. във Видин за пръв път се проведе Ден на виното на река Дунав. Седем изби, обединени в сдружението „Нортикум“, организираха  дегустация на вина от региона. В нея участваха изба „Боровица“, „Новоселска гъмза“ АД, „Видинска гъмза“, изба „Двете тополи“- Неговановци, Калотов ЕООД- с. Винарово, „Каньон парк“ и „Скалисто“. Официалното откриване на празника бе в Художествената галерия „Никола Петров“ под съпровода на Видинския духов оркестър.

На специално подредени щандове в градината около галерията седемте изби от сдружението „Нортикум“ представиха своята продукция. Празникът на виното продължи с дегустации с фермерски продукти от регистрирани фермери по проект "За Балкана и хората" в крепостта Баба Вида и на брега на река Дунав, на които присъстваха кметът на община Видин Огнян Ценков, общински съветници, бизнесмени, техонолог-винари и почитатели на видинските вина.

Събитието се организира от Асоциацията, съвместно с община Видин и с подкрепата на Българското дружество за защита на птиците. Посветено е на Световния ден на отворените врати на винарските изби.