Теодор Пушкаров - пчелар

Регион: Монтана

Произвежда: акациев и билков мед


За контакти:

С. Меляне, Община Георги Дамяново, Монтанско
Ул. „Първа“ 31
Мейл: pushkarov89@abv.bg
Телефон: 0887098645
Фейсбук страница: Храна от Балкана

"Стига човек да не е лаком, пчеларството може да е един добър поминък"

История
Теодор е потомствен пчелар, наследил занаята от своя дядо. Живее в Монтана, а пчелинът му се намира в малкото планинско селце Меляне, в зона от мрежата Натура 2000 „Западен Балкан“. Произвежда предимно акациев и билков мед. Теодор гледа на пчелите не просто като на бизнес, или начин на препитание, за него те са истинското му призвание. От 2002 година Теодор Пушкаров се занимава с пчеларство, като шест години по-късно отглеждането на пчели за него се превръща от хоби в професия, след като успешно завършва академичното си образование в Аграрния университет в Пловдив. 
 
 
Пчелин
На самия пчелин Теодор е засадил близо 170 дръвчета акация и липа, но признава, че това за него е по-скоро хоби. За да има ефект трябва да се засадят например към 100 декара с липа, по думите на пчеларя. Пчелите на Теодор основно пасат цвят от дърветата и детелина по ливадите. 

Среден добив
Средните добиви от мед годишно Теодор оценява на около 50-60 килограма от кошер. „Имало е години и с по три или дори четири кампании. Сега обаче не е така”, казва той. Обяснява го с цикличността на пчеларските години, като в период на една две години се наблюдават добри добиви, после идват една-две лоши такива. В ежедневната си работа Теодор върши всичко сам, като само при ваденето на меда получава помощ от съпругата си. „Имам такава максима по-добре по 50 кг мед от 150 кошера, отколкото по 20 кг от 300 кошера”, казва пчеларят. За сега не планира да практикува подвижно пчеларство. Цената на меда се запазва еднаква на едро и дребно, като през тази година не е имало повишение. През 2015  година е изкарал около 5 тона мед. Счита че ако човек не е лаком, пчеларството може да е един добър поминък. 

Полезно
По съвет на младия пчелар, за да бъдат запазени лечебните свойства на меда за дълго време, то неговото съхранение трябва да става на хладно, сухо и тъмно място, на постоянна температура от 10°С и далеч от пряка слънчева светлина.
Теодор дава и нови идеи за консумация на продукта – когато медът се консумира разтворен във вода, мляко или негорещ чай се усвоява по-пълноценно от организма. При директното приемане на мед от лъжица, тялото усвоява само 40% от полезните витамини и минерали. При приемането на меда разтворен в течност се усвояват двойно повече (80%) от полезните съставки.
Добре известно е че ако в продължение на 1 - 2 месеца се приема по 50 грама мед от акация всеки ден, ще се подобри общото състояние на организма и тонуса, ще се нормализира състава на кръвта и ще се повиши нивото на хемоглобина. 
 
Проект "За Балкана и хората"
Теодор е първия пчелар от област Монтана, който е регистриран по по Наредба 26 за директни продажбина Министерството на земеделието и храните. С финансовата помощ на проекта „За Балкана и хората” Теодор изгражда модерно помещение за преработка на добития мед. Затворил е изцяло цикъла на производство, благодарение на българо-швейцарската програма.
 
Пазар Борово
Можете да си купите меда на Теодор на Седмичния фермерски фестивал „От нашата ферма – с любовза вас!“ всяка сряда пред Министерството на земеделието, храните и горите и на място в с. Меляне.
http://www.blitz.bg/article/45477Продукти на този производител

Акациев мед
Полифлорен мед