Полезно

Заслужават ли биопродуктите високата си цена?
23.01.2017

Качеството на биохраните често идва на своята високата цена. Десетки примери показват продукти, основно месни, с двойни и тройни надценки.

Био охладено свинско месо, продавано в една от столичните търговски вериги, струва 284 лв за килограм. Така излиза, че прасе 100 кг струва колкото килограм и 200 грама био свинско месо, или 6 пържоли.


повече
Фермери в мола
13.01.2017

Твърде много Е-та, дълги срокове на годност, съмнения за ползването на хормони на растежа, ГМО и т.н. Списъкът с притесненията, често основателни, за качеството на храните расте, а производителите казват, че темата с недоверието започва да влияе пряко и върху покупките в цели сегменти.


повече
Кое е най-доброто сирене в света
13.01.2017

Как си представяте най-доброто сирене в света? Вероятно първото нещо, което ви идва наум, е кремообразно сирене с трудно за произнасяне име от Франция. Но се оказва, че най-доброто сирене в света всъщност идва от Уисконсин, САЩ, пише Independent.

Това е Roth Grand Cru Surchoix, което неотдавна спечели световното първенство за сирена през 2016 г. Така за първи път сирене от САЩ печели наградата от 1988 г. насам. Съдиите му присъдиха 98.8 точки при максимални 100 и го определиха като „съвършено“.


повече
Устойчивото животновъдство ще е тема на Националния животновъден форум в Сливен
27.12.2016

Устойчивото и печелившо животновъдство ще бъде тема на Националния животновъден форум през януари 2017 в Сливен. Това съобщиха от българо-германската компания HL-TopMix, която е организатор на събитието, заедно с Центъра за аграрно развитие към Асоциацията на българските села. Форумът ще се проведе на 25 януари 2017 г. в Сливен, хотел „Национал Палас“.


повече
Тенденциите на световния пазар на храни: био, локално, прясно
07.12.2016

Търсенето на био, локално, прясно, готвенето вкъщи, супермаркетът, който се превръща в ресторант, и етническият пазар. Това са основните динамики на световния пазар на храни. Добрата новина е, че повечето основни тенденции се развиват доста успешно и в България. Това стана ясно от презентацията на международния ритейл консултант Иво Петров на годишната конференция Retail in Detail, организирана от сп. "Регал" и GfK.


повече
Какви са правилата при екологичното земеделие?
04.12.2016

Самата идея за екологично земеделие се е появила още през 80-те години на миналия век. Проведени изследвания доказали зависимостта между хранителните продукти и начина на тяхното производство. Открито било, че част от субстанциите, които са вредни за здравето и водят до ракови образования се използват в хранителната промишленост. Пример за това са пестицидите, които се пренасят и в продуктите.  


повече
Сирена за здраве и дълголетие, оставете талията!
01.12.2016

Любителите на високомаслените сирена като бри и чедър със сигурност ще се зарадват да научат, че предпочитаният им продукт не е "убиец на талията", а в действителност може да им осигури здраве и дълголетие, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от датско проучване.


повече
Грижите за животните са въпрос на мениджмънт
29.11.2016

Хейку Корнарес е експерт по технология на фуражите, консултант по хранене на едри преживни животни. Като мениджър в една от големите компании в Германия Хейку Корнарес отговаря за развитието и иновациите по отглеждане и управление на стадата.


повече