Мая Ангелова - "Синевка" ООД

Регион: с. Превала, общ. Чипровци

Произвежда: сладка и мармалади по стари домашни рецептиЗа контакти:

С. Превала
Ул. Иван Бобанов 51
Лице за контакт: Мая Ангелова
Телефон: 0885922787
Мейл: sladka_maia@abv.bg
Фейсбук страница: Храна от Балкана

„Започнахме малко по малко, от град на град”
 
История
През 2009 г. местната инициативна група кани Мая Ангелова и Мариана Живкова да вземат участие в първото изложение за домашна храна на празника на Гушовския манастир. "Хората много ни харесаха. Показахме сладката си така, както си ги правим вкъщи, само им сложихме по-хубави капачки които си останаха и до днес”, разказва Мая. За кратко интересът към произвежданото от нея сладко толкова се засилил, че се наложило да се вземе сградата на бившата хлебопекарна в селото. Така през юни 2015г. отваря врати малката работилница за производство на сладка „Синевка“ в село Превала, закътано  в предпланинската част на Балкана, с основател Мая Ангелова. Целта е чрез създаденото предприятие не само да се подсигури поминък за семейството, но и да се  създаде устойчив бизнес, с който се подпомага запазването на биологичното разнообразие.
 
Асортимент
В малкото производство първо започват да се обработват горски плодове, които в района са в изобилие и да се правят вкусни сладка и мармалади от ягоди, къпини, малини, боровинки и всички дарове на природата. Мая обяснява, че един ден берат горските плодове заедно с близките от семейството, на другия ден варят сладката, подготвят ги в бурканите, а на третия ги продават. Обикновено започват с бране на глухарчета. Следват боровите връхчета, след тях горските и питомни ягоди, зелените орехчета, вишните. Берат и цвят за сироп от бъз. Берат бели череши, но най-много наблягат на шипковия мармалад. Асортиментът непрекъснато се разширява, като вече включва и сладка и мармалади от градинска тиква. Тя пък се набавя от изпитани производители с малки градини,чиято качествена продукция е гарант за качеството на крайния продукт.

Годишно производство
„Започнахме малко по малко, от град на град”, признава Мая. С финансовата подкрепа на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората”, "Синевка" превръща сградата на бившата хлебопекарна в селото в малък цех за преработка на горски плодове и магазин за дегустации. Максималният капацитет на работилницата е 13 хил. бурканчета годишно.
За седемте месеца на 2015 година производството възлиза на 5000 бурканчета сладко. Прогнозният годишн обем за следващата година се очаква да достигне 10 000.бр. Мечтата на Мая е да надхвърли днешните до 10 хиляди бурканчета на година и да достигне  максималния капацитет. 

 
Полезно
Специалистът по боровинки Мая споделя, че консумацията на червени боровинки прочиства уринарния тракт. Сладкото от малини сваля температурата, като с лечебна цел трябва да се приема по една чаена лъжичка. Марина съветва, че консумацията на сироп от бъзак подсилва имунната система. Глухарчета също са изключително силно и доказано средство като имуностимулатор.
 
Проект "За Балкана и хората"
Проектът, благодарение на който изграждат малкото си производствоим е одобрен  от програмата „За Балкана и хората”. Предприятието е регистрирано по Закона за храните. В работилницата са направили и малко магазинче, в което предлагат освен сладка от горски плодове, билки, домашна лютеница и изключително красиви ръчно изработени сувенири, с традиционните за региона шарки на чипровския килим произведени от местни занаятчии.

Продукти:

Сладка от глухарче, борови връхчета, горски ягоди, питомни ягоди, вишни, кайсии, черни и червени боровинки, диви малини, печени сини сливи, дюли, печени ябълки, круши. Мармалади от пъпеш, сини сливи, шипки. Рачел от тиква. Сиропи от бъз, бъзак, диви малини, вишни и арония. Лютеница, кьопоолу, люти чушлета, камби апетитки.

Продуктите  на „Синевка“ можете да купите във Фермерския фестивал “От нашата ферма – с любов за вас!“ всяка сряда пред Министерството на земеделието, храните и горите
, в хлебна къща „Над Ежко“ в кв. Гео Милев, в „Сладка работилница“ на пазара в кв. „Иван Вазов“ и в магазина на "Синевка" в центъра на с. Превала.
http://www.blitz.bg/article/45477Продукти на този производител

Шипков мармалад
Сладко от ягоди
Сладко от вишни