Актуално

Храни от Балкана на Събора на овцевъдите – 2017

09.05.2017

Шестото издание на Националния събор на овцевъдите в България ще се състои от 12 до 14 май 2017 г. край Петропавловския манастир до Лясковец. По традиция на Събора на овцевъдите ще има храни от Западен и Централен Балкан, произведени с подкрепата на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“:

* биволско, овче и козе сирене и кисело мляко на ферма“Под Балкана“ – с. Васил Левски, Карловско
* краве и овче сирене на ферма „Угърчин“
* краве сирене и кисело мляко с марка „От фермата“ на Христо Василев от врачанското село Нефела
* краве кашкавал с боровинки и подправки на братя Пендански – с. Алтимир
* краве сирене, краве кисело и прясно мляко от ферма „Благовец“ – Славейко Славейков, с. Благово
* овче сирене и краве кисело мляко на семейна ферма Александрови – с. Балювица
* овче сирене и овче кисело мляко на Иван Атанасов от Берковица и др.


Очакват се над 300 изложители  на животни и на земеделска техника, занаятчии и фермери. Изложителите ще са от всички краища на света,  като за първи път ще се включат и участници от Ирландия и Босна. Броят на животните от различни породи, които ще бъдат представени  ще надхвърли 700-800.


В рамките на Националния събор на овцевъдите ще се проведе и традиционният Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. Децата  ще имат възможност да се включат в конкурс за детска рисунка на тема овцевъдство.


Новото в програмата тази година е фолклорният конкурс „Гергьовско надиграване“. В него могат да участват непрофесионални фолклорни клубове, които да покажат своите умения и обредни танци, посветени на празника.


На Събора отново ще бъде отделен кът, в който ще се представят музейни експозиции. Тази година посетителите ще имат възможност да разгледат изложбата на фотографа Асен Великов. Той представя запечатани от него моменти от най-големите фолклорни събития в България, като сред тях са и Националния събор на овцевъдите, както и събора на Рожен.


За любителите на традиционната българска кухня ще има специална зона, в която ще се въртят чевермета по родопски, ще се приготвят пататници, клин, ще се меси хляб и ще се приготвят всякакви вкусотии по стари рецепти от всички краища на страната. На 12 май специален гост ще е Ути Бъчваров, който ще покаже стари забравени рецепти и ще демонстрира майсторлъка си в приготвянето на традиционни гергьовденски ястия.


Събитието включва:


Изложение на породисти овце, кози и агнета
Национално изложение на Плевенска черноглава овца
Национално изложение по млечно козевъдство
Национално изложение на кучета
Изложение на коне и състезания
Демонстрации и състезания по доене, стрижба и обезкостяване
Изложение на селскостопанска техника и оборудване
Продукти от овче и козе мляко и месо
Фермерски пазар
Традиционни занаяти и музейни експозиции
Национален фолклорен конкурс "Заблеяло ми агънце"
Народни веселби и нестинари
Кулинарни шоута
Народни борби


Вижте тук пълната програмаПроект „За Балкана и хората“ подкрепя фермери и малки бизнеси в района на Западен и Централен Балкан, които с дейностите си допринасят за опазване на биоразнообразието в Натура 2000 зони. Проектът е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество и е носител на наградата Натура 2000 на ЕК за 2016 г. в категория „Социално-икономически ползи“.